Guitar Hero op z’n Nederlands

Guitar Hero op z’n Nederlands

Het idee werd opgegooid door Jan Meijroos, columnist op de computernieuwssite Tweakers.net. Volgens hem wordt 2009 het jaar van Guitar Hero en zal Rockband uit de gratie raken. Hij verwacht een hoop add-ons voor Guitar Hero in 2009, van country tot pop en misschien ook wel nationale versies. Ik ging maar eens met dat idee aan de haal en heb een opzetje voor een tracklist voor een Nederlandse Guitar Hero gemaakt.

Het grootste nadeel bij het maken van die lijst was dat er in Nederland niet echt bekende bands zijn of waren met goeie, snelle solo’s, nummers voor de laatste levels dus. Bekende metalbands lijken op te houden bij de gothic bands. Vandenberg komt redelijk dicht in de buurt qua solo’s maar alleen progressive rock band Focus en progressive metal band Ayreon doen het wat dat betreft helemaal goed.

Ik heb maximaal één nummer per band genomen zodat er wat meer in de lijst kwam dan alleen de verplichte bands en artiesten zoals Golden Earring of Anouk, er staan dus ook wat minder bekende bands in het lijstje. Dat maakt het wel weer een stuk afwisselendere en dus leuker, bovendien ben ik nog geen versie van Guitar Hero (met uitzondering van die van Aerosmith dan) tegengekomen met meerdere nummers van één band erin. Ik heb de keuze van de bands zo objectief mogelijk gemaakt, er staat dus ook muziek die ik niet zo vind.

Natuurlijk wint de objectiviteit het nooit helemaal van de eigen smaak dus de nadruk ligt wel een beetje op nieuwere muziek, al staat er ook oude zooi in ;). Al met al vind ik het toch een mooi lijstje van 36 nummers geworden met een verrassende, 37e, bonustrack. Mocht je een nummer niet kennen, dan kun je even klikken op de link voor een Youtube filmpje.

Mocht er ooit echt een Nederlandse Guitar Hero komen, dan hebben ze in ieder geval alvast een beginnetje ;).

After Forever – Monolith of Doubt
Anouk – R U Kiddin’ Me
Ayreon – Loser
Bettie Serveert – Palomine
Daryll Ann – Surely Justice
De Heideroosjes – Iedereen is gek (behalve jij)!
De Staat – The Fantastic Journey Of The Underground Man
Di-rect – Adrenaline
Doe Maar – Smoorverliefd
Epica – Quietus
Focus – Hocus Pocus
Gem – Look
Golden Earring – Radar Love
Green Lizard – Walk Over Water
Hallo Venray – Right To Know
Herman Brood – Saturday Night
Ilse Delange – The Great Escape
Intwine – Cruel Man
Jeremy’s – Take you all the way
Johan – She’s Got a Way With Men
Kane – Rain Down on Me
Krezip – You Can Say
Leaf – New Song
Moke – Last Chance
Racoon – Feel like flying
Shocking Blue – Venus
The Gathering – Leaves
The Madd – Je Suis Parti
The Scene – Iedereen is van de wereld
The Spirit That Guides Us – Save The Best For Last
Tröckener Kecks – De Jacht is mooier dan de vangst
Urban Dance Squad – Demagogue
Vandenberg – Burning Heart
Van Dik Hout – Stil in Mij
Voicst – High As An Amsterdam Tourist
Within Temptation – Mother Earth

De speciale bonustrack is Panama van Van Halen, ik vind hem wel goed passen en alhoewel Van Halen een Amerikaanse band is en Edward en Alex van Halen waarschijnlijk niet eens meer weten waar Nederland ligt zijn ze allebei geboren in Amsterdam en hebben ze een jaar of tien in Nederland gewoond.