Het leven van een werkloze

Het leven van een werkloze

Sinds vandaag ben ik officieel werkloos. Na bijna vier jaar trouwe dienst bij Concepts ICT vond de huidige manager operations het tijd om mij ouderwetsch buiten te schoppen. Zonder echte reden maar toen ik in zijn kantoor geroepen werd wist ik al hoe laat het was. Zeker na de eerste zin die hij toen sprak.
“Je werkt hier al erg lang hè, al bijna vier jaar.”, stamelend zei ik ja waar op hij vervolgde: “Volgens mij al te lang, we willen namelijk afscheid van je gaan nemen.” Toen ik de man vroeg naar de reden daarvoor zei hij weinig meer dan “nou, kom op, dat kun je toch zelf ook wel bedenken?”. Het probleem is, dat ik dat niet kan. Ik werkte sinds juli 2005 met veel plezier en volle overgave bij Concepts, eerst full-time en toen ik weer ging studeren part-time. Veel mensen keken me vreemd aan als ik vertelde dat ik het helpdeskwerk leuk vond, maar het was toch echt zo.

Over de reden twijfel ik nog steeds, meneer de manager liet wel iets van financieel vallen maar zo duur was ik nu ook weer niet. Volgens mij deed ik mijn werk goed en zeker niet minder dan collega’s die wel mogen blijven. Met de vorige manager had ik in het begin nog wat problemen, maar ik heb me herpakt en had hem graag teruggehad. Hij begreep mijn ontslag namelijk ook niet, net zoals alle directe collega’s die ik er over sprak. Dat was leuk om te horen maar ik heb er verrekte weinig aan.

Eigenlijk vind ik het niet eens zo erg dat ik weg ben bij Concepts, het werk was leuk en mijn directe collega’s ook maar het bedrijf zakte steeds verder weg. Al sinds vorig jaar heb ik het idee dat er steeds meer politieke spelletjes worden gespeeld. Mensen tegen elkaar opzetten bijvoorbeeld, de manager die mij ontsloeg liet namelijk nog weten dat ik maar aan mijn collega’s moest vragen wat er mis was met mijn werkhouding. Ik ben nu dus slachtoffer geworden van zo’n spelletje. Dat een ex-baas die in april 2008 vertrok een dag na mijn officiële ontslag zei dat hij blij voor mij was is veelzeggend. Volgens hem is de manager die mij ontsloeg een voorstander van outsourcing, oftewel het helpdeskwerk laten doen door een goedkoop callcenter. Misschien is dit de eerste aanzet daartoe, Concepts zou daarmee wel haar unique selling point verspelen.

Uiteindelijk ben ik met de stille trom bij Concepts ICT vetrokken. Afgelopen zaterdag was mijn laatste werkdag en daarna heb ik met twee ex-collaga’s nog even in de kroeg gezeten als afscheid. De manager operations beloofde me een afscheidsborrel omdat ik er zo lang gewerkt heb, ik ben benieuwd of die er nog komt. Volgens mij vond hij al dat ik hem dankbaar moest zijn met het feit dat ik tot eind maart ‘mocht’ werken.

Veel erger dan het ontslag is het zoeken van een nieuwe baan. Ik freelance wel wat maar kan daarmee naast mijn StuFi niet rondkomen dus ik heb echt iets nodig. Een meer vaste freelancejob werd aan een ander gegund. Ik ben direct en via uitzendbureaus gaan solliciteren, slechts op één sollicitatie kreeg ik een reactie van een uitzendbureau. Het ging om outbound callcenterwerk, niet mijn favoriete ding maar ik zie er wel een uitdaging in. Helaas ging het gesprek bij dat bedrijf niet zo goed, ik vond mezelf de juiste antwoorden geven maar de vrouw waarmee ik sprak niet, merkte ik. Ik zou dat uiterlijk gisterenmiddag te horen krijgen of ik wel dan niet werd aangenomen maar zit nu nog te wachten. Dat lijkt me dus duidelijk.

Ik zoek gewoon door een hoop iets leuks op een callcenter of helpdesk óf natuurlijk in de journalistiek te vinden. Het laatste zou geweldig zijn maar helaas is het daar toch meestal full-time of freelance. Iets freelance wat redelijk vast is zou dan ook lekker zijn maar ik gok toch op de callcenters. Ik ga maar weer eens zoeken, ondanks dat er nu weinig is te vinden.

1 comments
Martijn Cremer
Martijn Cremer

Tja, tis jammer ik ben op een naturlijke manier weg gevloeid studie af en verder naar het volgende groei meertje. Maar tijdens je studie was concepts een leuke smelt kroes van mensen waar ik zelf nog steeds goede herineringen aan heb :). En waar ik goede vriendne aan over heb gehouden.