Europa

Europa

De Europese Verkiezingen komen eraan, op donderdag 4 juni is het al zover. Toch las ik vanmorgen in de krant dat 53% van de Nederlanders dat niet weet. Dat vond ik een beetje bizar.

Dat betekent namelijk dat 53% van de Nederlanders wegzapt bij het zien van iets dat politiek gaat en waarschijnlijk weinig nieuws lezen of naar journaals kijken. Of maar half natuurlijk, dat kan ook. Het zijn echter wel mensen die gaan stemmen als er landelijke verkiezingen zijn, wat misschien een verklaring kan zijn voor de populariteit van de PVV. Immers schreeuwen Geert Wilders en de zijnen overal als een kip zonder kop bovenuit dus die kent men wel. En men is ontevreden over het kabinet en bang voor moslims dus één en één is twee.

Ik weet niet of het zo’n vaart gaat lopen met de PVV als grootste partij van Nederland, het duurt nog wel even tot de verkiezingen en Nederland zal toch wel in gaan zien dat Geert Wilders vooral hard roept zonder enige argumentatie of gevoel voor nuance. Misschien ben ik optimistisch, over de Europese Verkiezingen ben ik dat minder want dat staat sneller voor de deur en als die mensen ook dan gaan stemmen kan de PVV wel eens de grootste Nederlandse partij in Europa worden. Al gaan ze natuurlijk alleen Europa in om het uit te hollen, de PVV is als nationalistische partij helemaal voor Nederland dus helemaal tegen Europa.

Alhoewel, dus? Nederland kan namelijk niet zonder Europa, Nederland is maar een potloodpunt op de wereldkaart. Zonder de EU zou het waarschijnlijk wat minder gesteld zijn met de welvaart. Nederland heeft verdragen nodig en niet alleen op economisch gebied. Dat Nederland veel te veel betaalt aan de EU is een veelgehoord argument, dat zou allemaal maar naar landen als Polen en Roemenië gaan. Kan kloppen maar Nederland krijgt dat geld indirect wel ruimschoots terug.

De grootste angst is echter de Europese elite. Het gros van de PVV-aanhangers zal waarschijnlijk niet verder komen dan dat die zouden zwichten voor een orthodox Islamitische staat in Europa en dat ze per se Turkije binnen willen halen maar daar gaat het niet over. Ik ben in ieder geval ook voor een transparant Europa dat veel meer afhangt van het door ons gekozen parlement dan door achterkamertjes commissies en ministerraden. Het Europees Parlement moet simpelweg veel meer macht krijgen, is mijn mening. Maar dat bereik je alleen met een constructieve houding en niet door in dat EP te gaan zitten terwijl je het helemaal afgeschaft wil zien.

Ik probeer altijd objectief te blijven als ik schrijf maar hé dit is mijn blog, en ik ben vóór Europa mits het wat transparanter wordt, ik voel me in ieder geval al Europaan. Ik wil zelfs nog wel een stemadviesje geven (met voice-over van Michiel Veenstra):

YouTube Preview Image Trots op Europa

1 comments
Martijn C
Martijn C

Tja,

Europa brengt veel mogelijkheden met zich mee. En inderdaad er zitten veel haken en ogen aan. Bedoel het kan wat transparanter. Maar Nederland is door de eeuwen heen een handels land geweest wij zijn afhankelijk van 3e. En daar voor moeten we samen werken met andere landen. Moeten wij luisteren. En ja zelfs soms stiekem de pas bij stellen zodat een ander land ons acepteert. Ik bedoel toen wij de gouden eeuw hadden heeft de VOC best wat wetjes voor gesteld aan de koning/ministers om te zorgen dat alles soepel liep voor de handel.

En het wildernisme (zo noem ik het maar). Dat sterft af.. men zegt openlijk vaak jah die wilder dit en dat maar steeds meer mensen beginnen te zien dat de goede man een brul kiker was. Laast nog was er de verhaal te ronden dat hij burgermeester wou worden omdat hij het beu was. Ik bedoel maar zelfs hij weet het. In een documentaire van netwerk kreegen we zelfs te horen dat hij niet in het Kabinet wilt. Hij weet gewoon verdomd goed dat hij alleen als een iritante hond konstant kan blaffen en dat waneer de man tot daad gedwongen wordt hij het niet waar kan maken.

Dus ja europa moet transparanter, ja europa moet blijven bestaan en god mag hopen dat mensen steeds slimmer worden. En laten we hopen dat we niet weer een protest stem krijgen door allemaal op Wilders te stemmen.