eiMac

eiMac

Het zat er al even aan te komen maar sinds deze week ben ik dan eindelijk overgestapt naar een Mac. Mijn oude vertrouwde laptop werkt al een tijdje niet zo lekker meer en ik had eindelijk genoeg spaargeld dus dan is één en één al snel twee. Zeker als je zelf al een tijdje niet meer kon wachten.

Natuurlijk is het voor iemand die is opgegroeid met Windows 3.11, 95, 98, ME en XP (Vista heb ik altijd vermeden) een hele verandering. Natuurlijk heb je andere software nodig (daarover later meer) maar er zijn ook van die typische Apple dingetjes die je nog moet leren. Waar zit bijvoorbeeld het euroteken? En hoe komt het dat je externe NTFS-schijf ineens niet meer schrijfbaar is? Gelukkig is er voor die dingen Google. Zo kwam ik er al snel achter dat ik weer vertrouwd kon schrijven op die schijf met een extern programmaatje en dat het euroteken onder het cijfer twee zit. Maar omdat Mac OS X heerlijk te personaliseren is, zit die inmiddels ook weer gewoon onder alt+5. Anders zou ik het toch nooit leren.

Maar afgezien van die kleine dingetjes is m’n overstap van Windows naar Mac eigenlijk vlekkeloos verlopen. Met wat huisvlijt kon ik uiteindelijk zelfs m’n hele Winamp playlist importeren in Songbird (ik heb een iTunes allergie namelijk). Hoef ik niet opnieuw een hele playlist te gaan bouwen. In grote lijnen kende ik Mac OS X gelukkig al, ik werk er op school immers al twee jaar mee. Heel veel dingen waren dan ook absoluut géén verrassing.

De grootste aanpassing zit hem dan ook in de programma’s. Natuurlijk in plaats van Firefox gebruik ik nu Firefox en in plaats van Thunderbird ehm Tunderbird natuurlijk. Maar wat is een goeie vervanging voor het typische nerdenprogramma Notepad++, wat gebruik ik als FTP-client en hoe zet ik nieuwe muziek op mijn nogal Windows-minded Creative Zen MP3-speler? Ook dat is gelukkig allemaal op te zoeken met Google. Maar omdat ik nergens een compleet lijstje heb kunnen vinden, zet ik die hieronder nog ff neer (vooral omdat Martijn Cremer dat wilde). En voor de programma’s die het echt alleen in Windows doen, gebruik in nu een virtuele Windows in VMWare Fusion. Werkt heerlijk.

Windows programma Mac alternatief
Filezilla CrossFTP, Cyberduck
Creative Zen Manager XNJB
Winamp Itunes, Songbird, XMMS, Audion
Mediaplayer Classic (video) VLC Media player, Quicktime met Flip4mac en DivX codecs
UTorrent Transmission, Azureus, uTorrent (beta)
Grabit IgrabNews, Pan, Unison (payware)
Windows Live Messenger Microsoft Messenger for Mac, Adium
Nero Burning Rom Roxio Toast (payware), Disco app (payware), MissingMediaBurner
Paint.net Seashore
Notepad++ Textwrangler, BBEdit Lite
Ares Acquisition
EAC Max, Roxio Toast (payware), Disco app (payware)
WinRar Zipeg, UnRarX
CutePDF Adobe Reader, Preview
Firefox Voor wie native wil: Camino anders gewoon Firefox
1 comments
Thadir
Thadir

Hmzz ik heb ergens een linux versie gezien van MPC (Media Player Classic) door iemand anders gemaakt.