Vier vergezochte akkoorden

Vier vergezochte akkoorden

De afgelopen dagen zie ik dit filmpje van ‘The Axis of Awesome’ op nogal wat weblogs opduiken, het is ook erg leuk! Alleen een beetje vergezocht.

Als je het in een andere toonsoort zet kun je er bijna ieder nummer wel in kwijt, vandaar dat ik het vergezocht vind. Bovendien gaat het dus om vier verschillende akkoorden, als ik goed luister hoor ik er telkens één per nummer, wat dus betekent dat het eigenlijk negen liedjes per akkoord zijn. Ik wil eigenlijk niet gaan zeiken op zoiets leuks dus ik hou even op ;).

Het filmpje hieronder vind ik in ieder geval nog leuker, origineler en minder vergezocht. Pachelbel’s canon in D majeur is namelijk hergebruikt in heel veel popliedjes en als het niet opzettelijk is gedaan dan vast met een makkelijk klinkende melodie in het achterhoofd, hier en daar kun je behoorlijke lijsten met nummers die op de canon zijn gebaseerd vinden. Van gewoon letterlijk erin opgenomen (C U When U Get There van Coolio) tot wat verder weggestopt (Torn van Natalie Imbruglia bijvoorbeeld). Opvallend genoeg is er nogal wat overlap aan nummers die op de canon in D majeur zijn gebaseerd en de nummers van die vier akkoorden. En dat zet rechtszaken zoals die van Joe Satriani tegen Coldplay wel weer in een aardig perspectief.

http://myspacetv.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=7981849
0 comments

Trackbacks

  1. […] schreef ik al het blog ‘Vier vergezochte akkoorden’ over dit […]

  2. […] schreef ik al het blog ‘Vier vergezochte akkoorden’ over dit […]