Android: De eerste twintig dagen

Android: De eerste twintig dagen

Toen ik besloot dat ik een nieuwe mobiel nodig had ben ik de opties gaan afstrepen. Al snel bleven er twee soorten over: de iPhone en een telefoon met Android. Na lang wikken en wegen viel dat negatief uit voor de alleskunner van Apple. Ondanks dat ik een Apple fan ben vind ik de telefoon te gesloten. Bovendien heb ik teveel slechte verhalen gehoord over T-Mobile, en alhoewel ik in een stad woon is dat natuurlijk wel een verdomd klein stadje. Het leek me dus geen goeie keus. Mijn nieuwe telefoon werd de HTC Hero.

Waarom de HTC Hero? Nou, dat is de eerste Android telefoon die er echt mooi uitziet, een heel mooie interface heeft en de eerste die niet gekoppeld is aan een netwerk. Vrijheid en een mooi uiterlijk dus, dat kon alleen maar goed gaan. En tot nu toe is dat ook zo, ik ben erg positief over het toestel. het ding is geweldig afgewerkt (vuilwerend touchscreen en achterkant) en werkt lekker intuïtief.

Veel mensen met de eerste Android telefoon, de G1, zweren bij het fysieke toetsenbord dat er op zit. Zal ongetwijfeld zijn, maar het typen op de touchscreen van de Hero werkt goed. Oké, het is even wennen maar als je er eenmaal aan gewend bent, typ je net zo snel als op een echt toetsenbordje. Zeker als je het toestel kantelt tijdens het typen, zodat je meer ruimte hebt. Het ingebouwde woordenboekje maakt bovendien de woorden die je aan het typen bent alvast voor je af, niet dwingend maar je krijgt een aantal suggesties te zijn. Die werken erg goed, en als een woord dat je vaak gebruikt er niet in voorkomt, voeg je het zo toe.

Een andere fijne feature is de complete koppeling met Google, goed, veel mensen schrikken daar misschien van maar ik gebruik Google Apps voor alles op mijn domein behalve de website en dan is het toch wel handig dat je hele adresboek direct wordt gesynchroniseerd met je adresboek bij Google, dat je zelfgemaakte kaarten in Google Maps direct beschikbaar zijn en dat je startpagina automatisch je eigen iGoogle pagina is. Ik vraag me wel eens af of Google niet teveel van me weet, maar de algemene voorwaarden zijn vrij duidelijk. Er worden geen persoonlijke gegevens gekoppeld aan je zoekopdrachten, althans niet direct. Bovendien kan het me niet zo heel veel schelen op het moment.

De telefoon kan bovendien bijna alles, filmpjes en muziek afspelen is natuurlijk geen enkel probleem en de bediening via het touchscreen gaat ook lekker. Bovendien heeft deze telefoon net als de iPhone multitouch zodat navigeren of zoomen door webpagina’s net even wat lekkerder gaat. Ook heb je zeven homescreens die je naar hartelust in kunt delen, snelkoppelingen, widgets met het weer of voor Twitter, je kunt het zo gek niet bedenken.

Dan de apps. Volgens iPhonebezitters is dat toch het grootste pluspunt van dat toestel, voor ieder ding is er wel een app beschikbaar. Op de Android is dat inmiddels al niet veel anders, het aantal is weliswaar wat minder maar je kunt het zo gek niet bedenken of er is een app voor. Voordeel: Veel meer goede apps zijn gratis, in tegenstelling tot op de iPhone. Helaas zijn er nog niet zoveel op de Nederlandse markt gerichte apps maar het aantal telefoons met Android groeit snel en dat zal dan ook wel goed komen. Mijn favoriete apps op het moment zijn twidroid PRO, de betaalde variant van het geweldige twidroid. Met de gratis variant kun je in principe alles al (kom daar op de iPhone maar eens om) maar ik heb deze Twitterclient vooral gekocht om de ontwikkelaars te steunen. Ook Randroid, My Tracks, 9292 met GPS en NU zijn goeie apps die ik vaak gebruik. En dan heb je nog de apps waar de iPhone nog niet eens de veters mag strikken van Androids: Augmented reality. Het Nederlandse Layar is super handig als je ergens niet bekend bent en je wilt snel weten waar een pinautomaat of een leuke kroeg is en misschien ook de dichtstbijzijnde supermarkt ook nog even wil opzoeken. Je kijkt door de camera van je telefoon en krijgt zo een routebeschrijving naar de plaats waar je moet zijn. Als je ergens de toerist uit wilt hangen, dan gebruik je Wikitude. Als je je camera op een gebouw of interessante plek richt dan krijg je informatie uit Wikipedia voorgeschoteld (mits die informatie er is natuurlijk), het is misschien niet zo slim om in het buitenland te doen trouwens.

Zijn er dan geen nadelen? Nou, toch wel. De telefoon reageert soms wat traag als je hem in de breedte houdt om te typen en sommige apps zijn gewoon nog niet ver genoeg doorontwikkeld en lopen dus soms wel eens vast. Maar dat mag de pret niet drukken, de HTC Hero is een goeie telefoon en Android een geweldig besturingssysteem. Minstens zo goed als de iPhone en met net zoveel potentie. Als meer mensen een Android nemen, moet het met de apps voor de Nederlandse markt bovendien ook goed komen.

1 comments
Thadir
Thadir

Ik zelf ben ook al een tijdje de Android telefoons in de gaten aan het houden. Maar ik ben nog weerhoudend zelf. Op dit moment zijn er alleen maar HTC modelen in omloop. En ik heb al een paar keer gehoord van dat waneer de touch screen van zon HTC het begeeft (door veelvoudig gebruik, te lang in de zon etc.) dat ze erg iri gaan doen.

Verder ben ik zelf al wezen kijken naar het programeren voor Android toestelen wat verbijsterend makelijk gaat. Ik zelf ga hier he tipje hoopik spoedig goed verwoorden :). bedankt voor de review ;)