De Tob 2000

De Tob 2000

Morgen is de laatste dag om te stemmen voor de Top 2000, as we speak is er een quiz in aanloop naar de Top 2000 op tv, ik kijk niet. De Top 2000 wordt steeds meer tobben.

Als lijstjesgek wilde ik echt wel gaan stemmen op de Top 2000, maar toen op 1 november de stembussen open gingen bleek het ijdele hoop om een lijstje van 15 echt mooie nummers samen te stellen. Echt mooi naar mijn mening dan. Radio 2 heeft namelijk de nare gewoonte om alleen nummers die het hele jaar al op die zender gedraaid worden in de keuzelijst te zetten. Nu kunnen we eerlijk zijn, het zijn waarschijnlijk ook die nummers die het tot de 2000 beste halen want de meeste stemmers luisteren ongetwijfeld Radio 2 maar het geeft me geen goed gevoel om te stemmen op net-niet nummers.

Radio 2 heeft hier al vaker commentaar op gekregen, van mensen die wat meer in de pap te brokkelen hadden dan ik. Zo kon je eerst niet kiezen voor platen van Nirvana, Metallica of Radiohead. Dat kan nu wel, maar ik mis nog steeds voldoende platen. Zelfs platen die zo op Radio 2 mee zouden kunnen, ‘Moving in mysterious ways’ van U2 bijvoorbeeld. Ik zou er niet op stemmen, maar het is wel een aardige plaat die je op Radio 2 nog wel eens langs hoort komen.

Mijns inziens is het niet aan Radio 2 om een shortlist te maken, laat mensen dan alles zelf invullen zoals Stu Bru bij hun Tijdloze doet, of Arrow Rock Radio met hun Arrow Rock 500 deed (of doet?). Dat zal meer uitzoekwerk kosten maar het geeft mensen wel het gevoel dat ze echt de macht hebben om die lijst zelf te bepalen. Radio 2 hoeft zich geen zorgen te maken dat de lijst ineens vol staat met ongeschikte nummers, Slayer zal echt niet op één komen door mensen die keuze te geven en als er actie gevoerd wordt voor een bepaald nummer (zoals twee jaar geleden met het Christelijke Hillsong) pik je dat er evengoed snel uit.

Een tussenvorm is om in ieder geval alle nummers die ooit in de Top 40 (en later de Mega top 50/100/50) hebben gestaan in de keuzelijst te zetten. Ja, dan heb je kans dat Gabbertje in de lijst komt maar dat heeft dan kennelijk eeuwigheidswaarde voor de stemmers. Eeuwigheidswaarde (overigens enorm persoonlijk) is voor mij het criterium om in zo’n lijst te staan maar die moet niet van bovenaf opgelegd worden. Radio 2 hoeft zich geen zorgen te maken dat Queen dan niet op 1 staat denk ik.

Hoewel, zou Queen dit jaar wel op 1 staan? Ik denk dat het dit jaar wel eens een recent gestorven iemand kan zijn. Michael Jackson of Ramses Shaffy dus. Ze zullen allebei in ieder geval hoge ogen gaan gooien, ik zet mijn geld vooralsnog in op Michael Jackson op één, Shaffy is maar drie dagen overleden geweest tijdens de stemperiode namelijk. Aan de andere kant: Het gedoe rond de dood van Jackson was wel alweer gaan liggen. Moeilijk.

Tot slot nog even de Top 15 die ik in zou sturen als ik de vrije keuze had (op dit moment, want dat verandert bij mij wekelijks) met mijn eigen regels (minimaal één jaar oud, elke band één keer):

 1. Foo Fighters – Everlong
 2. Arcade Fire – Intervention (Live at Glasto’ 07)
 3. Interpol – Evil
 4. Metallica – One (Live at Pinkpop 08)
 5. Pink Floyd – Shine on you crazy diamond
 6. Pixies – Debaser
 7. Incubus – Paper Shoes
 8. Tool – Ænema
 9. Queens of The Stoneage – No One Knows
 10. Death Cab For Cutie – Soul Meets Body
 11. Underworld – Two Months Off (eigenlijk de albumversie, maar de radio edit is ook oké)
 12. Pulp – Common People (die staat nu aan)
 13. Bettie Serveert – Palomine (Live at Pinkpop 93)
 14. Air – All I Need
 15. Bloc Party – Like eating glass

Tja, eigenlijk steekt alleen nummer 1 er een beetje bovenuit. De rest zit ontzettend dicht bij elkaar dus hang me niet op aan de posities ;).