Verantwoorde kerstmuziek

Verantwoorde kerstmuziek

Zo. Baardmans is het land uit. Enter andere Baardmans. In normaal Nederlands: Sinterklaas is weg, leve de Kerstman. Kerst komt er weer aan en naar Oudhollandse traditie betekent dat we weer keihard Last Christmas en All I Want For Christmas Is You aan gaan zetten. Niks voor mij, die nummers vond ik als klein Uhrotje leuk maar ze gaan na drie miljoen keer toch lichtelijk vervelen, irriteren zelfs.Ik hou wel van kerstmis, niet zozeer van het feest maar wel van het gedoe eromheen dus ook van kerstmuziek. Goeie kerstmuziek dan, en dat is best wel te vinden. Te beginnen bij ‘Oi To The World!’ van The Vandals en natuurlijk alle CD’s van de Trans-Siberian Orchestra alhoewel die laatste ook redelijk uitgekauwd raakt. Ieder jaar komt er een shitload aan kerstmuziek uit en als daar maar één prettig nummer bijzit vind ik het al voldoende. De Nederlander is trouwens best conservatief als het over kerstmuziek gaat want het lijkt op Sky Radio wel alsof er sinds 1995 geen nieuwe kerstmuziek meer is gemaakt.

Dus de kerstperiode is drie weken lang Wham! ontwijken maar ook drie weken lang tijd voor goeie kerstmuziek. Ik heb maar eens een lijstje gemaakt, begonnen met een top 10 maar langzaamaan is het via een top 20 toch een top 25 geworden. Genoeg goeie kerstmuziek dus. Wat opvalt aan het lijstje: drie keer The Killers, want die brengen ieder jaar een leuk nummer uit en verdomd weinig Britpop, er is niet zoveel Britpop kerstmuziek. Wel veel indie maar dat is Amerikaanse indie, en daar hou ik meestal niet zo van. Ook best wel wat covers maar die zijn dan gewoon beter dan het origineel!

Ik presenteer u de Top 25 verantwoorde kerstmuziek:

 1. Vandals – Oi To The World! (eigenlijk het hele album dus)
 2. The Wombats – Is This Christmas?
 3. The Pogues – Fairytale of New York
 4. Trans-Siberian Orchestra – Wizards in Winter
 5. Weezer – The Christmas Song
 6. The Knife – Christmas Reindeer
 7. Smashing Pumpkins – ChristmasTime
 8. The Killers – A Great Big Sled
 9. Yeah Yeah Yeahs – All I Want For Christmas
 10. Death Cab For Cutie – Christmas (Baby Plese Come Home)
 11. The Killers – Don’t Shoot Me Santa
 12. Eels – Christmas Is Going To The Dogs
 13. Jack Johnson – Rudolph The Rednosed Reindeer
 14. Dido – Christmas Day (Sky Radio alert!)
 15. Urbanus – Bakske Vol Met Stro
 16. The Flaming Lips – White Christmas
 17. Save Ferris – Christmas Wrapping
 18. Lisa Loeb – Jingle Bells
 19. Barenaked Ladies & Sarah Sarah McLachlan – God Rest Ye Merry Gentlemen/We Three Kings
 20. Blink 182 – Won’t Be Home For Christmas
 21. The Killers feat. Elton John & Neil Tennant – Joseph, Better You Than Me
 22. Dave Matthews Band – Christmas Song
 23. Cocteau Twins – Frosty The Snowman
 24. Miss Montreal – Being Alone At Christmas (die claim ik dus wel ff voor Sky Radio hè, want daar is Sanne te leuk voor!)
 25. Trans-Siberian Orchestra – Christmas Eve/Sarajevo 12-24

Trackbacks

 1. […] Niet van Mariah Carey en Wham, maar van alternatieve kerstmuziek. In 2009 schreef ik daar al eens een blogje over, dus dat ga ik niet opnieuw doen. Wel een leuk videootje, kerst is niet compleet zonder The […]