Niet zo eindeloos online bij Hi

Niet zo eindeloos online bij Hi

Eind november ben ik overgestapt van Vodafone naar Hi (van KPN). Geen gekke timing, Vodafone had net een aantal flinke storingen (variërend van een uur geen internet tot bijna twee dagen niet bellen) gehad dus ik was Vodafone wel een beetje zat. Ik had de overstap al in augustus aangevraagd vooral vanwege de prijs een vergelijkbaar abonnement was door de studentenkorting best wat goedkoper bij Hi. Toch blijkt (niet eens zo) goedkoop een beetje duurkoop te zijn.

Het abonnement dat ik nam was inclusief ‘Eindeloos Online’, voor mij geen gekke keus want ik internet wat af op mijn mobiel: De verschillende krantensites, nu.nl maar ook Twitter en dagelijkse comics via de app DailyStrip bijvoorbeeld. Allemaal geen dingen waarbij je grote bestanden ophaalt, en aangezien Hi ‘Eindeloos Online’ aanraadt voor mensen die streaming radio en video gebruiken moet dat wel kunnen dacht ik.

Dat dacht ik dus verkeerd. Eergisteren kreeg ik een sms’je waarin mij vriendelijk verzocht werd om eens ff wat minder te gaan internetten want ik zat al op 80% van het maandelijks toegestane verbruik. Pardon? Is ‘eindeloos’ bij KPN dan in feite eindig? Het lijkt er wel op! Aangezien ik niet veel meer doe dan wat websites bezoeken en af en toe een stripje lezen gok ik dat mensen die echt streaming radio of video op hun mobiel gebruiken met dat abonnement al na drie dagen zo’n sms krijgen. Beetje vreemd dus dat Hi dit ‘eindeloos’ noemt. Het toegestane verbruik is overigens 10 keer het gemiddelde.

Toegegeven, ik heb een keer een aflevering van ‘Nu we er toch zijn’ op mijn mobiel gekeken met Uitzending Gemist maar dat was ook alles. De rest was Twitter, websites en mail. Bij mail worden alleen de koppen opgehaald overigens, ook hooguit een paar byte per keer. Als ik heel ruim schat komen de standaarddingen op hooguit 5MB per maand, die aflevering van NWETZ op Uitzending Gemist was een halfuur à 200kbps en dus ongeveer 45MB. Dat zou betekenen dat ik met een heel erg ruime 50MB al 80% van het maandelijks toegestane volume overschrijdt, dan is het maximum zo’n 60MB per maand (iets meer, maar goed). Dat is niet eindeloos online, dat is gewoon ‘vooroorlogs online’.

Laten we als voorbeeld iemand nemen die doet wat er volgens de Hi site moet kunnen met ‘Eindeloos Online’, nog in kleine mate. Iemand die dagelijks in totaal een halfuur in de bus zit en naar een radiostream van 128kbps luistert. Die verbruikt per dag 28MB en zit dus al na twee dagen over de 80% van Hi heen. Met een goeie AAC+ stream van 40kbps gebruikt die persoon ongeveer 8,75MB per dag en is het dus al na één week zover.

KPN gokt er waarschijnlijk op dat niemand ‘Eindeloos Online’ bij Hi ook daadwerkelijk gaat gebruiken waarvoor zij het bedoeld hebben. Dat het gemiddelde verbruik per maand zo’n 6MB is geeft wel aan dat dat ook nog eens klopt. Blijkbaar zijn er heel veel mensen die een paar keer per maand een beetje internetten omdat het toch in hun abonnement zit maar zo wel het gemiddelde enorm omlaag trekken. KPN is niks te verwijten omdat het een zachte limiet is die door de rest van de gebruikers bepaald wordt en dat zullen ze wel fijn vinden. Ze kunnen zich er in ieder geval mooi achter verschuilen. Bovendien kun je wel doen wat ze beloven, maar dat is hooguit een paar keer per maand.

Overigens is het eindige online niet het enige vreemde aan internetten bij Hi. Voor sommige sites moet je ineens een abonnement afsluiten van een paar euro per maand om ze te bezoeken. Dat had ik bijvoorbeeld bij de mobiele site van Voetbal International. Ik bezoek bezocht die site vaak op mijn mobiel maar sinds ik bij Hi zit kost me dat ineens €1,99 per maand extra. Vreemd voor iemand die al extra betaalt voor ‘eindeloos’ internetten. Ik heb naar Hi gebeld en die wezen eerst naar VI maar later bleek toch dat het wel iets is dat vanuit KPN komt. Zij hebben daarvoor een contract met VI. Het doet een beetje denken aan iMode, waarbij je niet extra betaalde voor internet maar juist voor de content. Alleen betaal je nu dubbel en ik heb bovendien een abonnement op de papieren VI. Gelukkig is de mobiele site van Sportweek ook in orde.