Wat is de toekomst van twitter?

Wat is de toekomst van twitter?

Vrijdag kwam het bericht naar buiten dat Twitter een eigen app voor Blackberry had ontwikkeld. Gisteren werd bekend dat Twitter het bedrijf achter de populaire iPhone app Twettie overneemt. Een traditiebreuk voor Twitter dat vooral altijd inzette op ontwikkeling van apps die gebruik maken van de Twitter API. Het lijkt er dus op dat Twitter haar strategie verandert, sterker nog: met eigen apps is die strategie al veranderd maar de verandering kan nog wel eens groter worden.

Dikke disclaimer trouwens: Dit hele blog is gewoon pure speculatie en op weinig gebaseerd.

Tweetie met reclame

Tweetie met reclame

Mijn idee over de toekomst van Twitter (en third party apps) is met name gebaseerd op de financiële situatie van Twitter. Het bedrijf weet genoeg investeerders te trekken maar geld verdienen met hun eigen dienst doen ze niet. Leuk als je kan leven van het geld van investeringsmaatschappijen maar die bedrijven willen ook ooit hun geld terugzien. Je kunt immers nooit leven van de wind. Ook niet als je een populair internetbedrijf bent (kijk maar naar de dot-com bubble die in 2000 uiteenspatte).

Dat Twitter geld moet gaan verdienen staat buiten kijf. Dat ze bezig zijn met het bedenken van manieren om geld te verdienen dus direct ook. De eenvoudigste manier om geld te verdienen met een gratis dienst op internet blijft advertenties publiceren. Iets dat Twitter tot op heden nog niet gedaan heeft. Een belangrijke reden daarvoor is dat veel Twitteraars nooit op de website van het micro blog komen. Door de stortvloed aan uitgebreide third party apps is dat namelijk nergens voor nodig. Als je advertenties op je website zet die vervolgens maar door een relatief klein deel van je userbase bekeken worden dan zal dat niet veel opbrengen. Zeker niet genoeg om aan het eind van dit jaar 620 miljoen winst te maken, zoals Twitter hoopt. Ads in de API toevoegen zou ook kunnen maar dat zal weinig effectief zijn. Ik volg nog geen 200 mensen en moet al regelmatig naar beneden scrollen als er na 2 minuten weer 15 nieuwe tweets binnen zijn. Eén advertentie per kwartier (misschien zelfs wat veel!) wordt zo gemakkelijk over het hoofd gezien. Dat wil je niet als adverteerder. Het is dus belangrijk dat alle Twitteraars een advertentie goed en duidelijk zien. En dat kan maar op één manier echt goed.

Fijn dat je zo lang doorgelezen hebt trouwens. Die manier is simpel te leggen als je even bekijkt waar dit blog mee begon: Eigen apps en het afbouwen van support voor third party apps! In eigen apps kun je er eenvoudig voor zorgen dat een advertentie permanent in beeld is of bovenaan in je timeline komt te staan zodra je een refresh doet of je app opent. Dat betekent dat alle Twitter gebruikers zo’n advertentie zien en dat betekent weer dat je er veel meer geld voor kunt krijgen. De overname van Atebits en de ontwikkeling van een eigen Blackberry app is misschien de aftrap voor eigen Twitter apps op alle platformen en dan kun je de ondersteuning voor third party apps dus laten vallen. Maar dat zal zo’n vaart wel niet lopen.

Twitter is immers groot geworden door de third party apps en veel innovaties (retweets, hashtags) komen ook uit die hoek. Bovendien zijn veel gebruikers inmiddels vergroeid met hun favoriete applicatie, of dat nu TweetDeck, Echofon of twidroid is. Mensen wennen niet zo snel aan iets nieuws en als je ze hun applicatie ontneemt zouden ze wel eens weg kunnen lopen. Het is daarnaast niet te doen om alles over te nemen of om voor iedere soort gebruiker een aparte applicatie te maken. Mocht er dus echt voor ieder platform een applicatie komen dan zal die in eerste instantie een stuk beter moeten zijn dan de concurrentie, zeker als er advertenties in komen. Twitter gaat in ieder geval hoe dan ook concurreren met ontwikkelaars die het platform deels hebben gemaakt tot wat het nu is.

Ik zit er waarschijnlijk volkomen naast maar vond het wel leuk om er even op los te speculeren. Zo gek is het idee dat Twitter forced ads in gaat bouwen volgens mij namelijk niet. Het zal in ieder geval meer opbrengen dan andere manieren die ik gehoord heb (zoals commerciële gebruikers laten betalen). Only time will tell. Maar dat het een opvallende beslissing is om eigen Twitter apps uit te brengen blijft een feit.