Such Tweet Sorrow – Dikke vette must follow!

Such Tweet Sorrow – Dikke vette must follow!

Iedereen kent natuurlijk Romeo en Julia van Shakespeare (anders is er iets goed mis met je opvoeding). Iedereen weet ook dat verhaal op ontelbaar veel manieren is verteld. Als opera, als musical en natuurlijk als film. Van in het oude Verona tot in het Nederland van nu.

Er komen vast ook dagelijks nieuwe versies bij. Zo ook afgelopen zaterdag. Op Twitter! En die versie van de tragedie (bedacht door o.a. de Royal Shakespeare Company en Channel 4) is op een paar manieren heel erg leuk. Zo speelt het zich in het Engeland van 2010 (want vroeger was er nog geen Twitter) en dat heeft weer wat consequenties voor de karakters. Julia is een onzeker meisje van 16 dat alleen warm wordt van Edward Cullen een beetje experimenteert met web 2.0. De ‘min’ uit het oorspronkelijke verhaal is ineens de 23-jarige zus van Julia en broeder Laurence (friar Laurence) is nu Laurence (‘Larry’) Friar. Een ex-drugsdealer en halve hippie die nu een internetcaf√© heeft en het hele dorp aan de Twitter helpt. Romeo (in dit verhaal een vrouwenversierder die van drinken en gamen houdt) is vandaag eindelijk ook overgehaald door ‘Larry the hippie’. Jago, de Paris van dit verhaal, houdt het helaas op Tumblr.

Daarnaast wordt het verhaal niet in een uurtje of twee afgeraffeld maar is alles real-time en daardoor krijg je veel meer details en weet je dus ook dat de karakters een boterham met pindakaas eten als ze ‘s ochtends aan het ontbijt zitten en reageren ze op actuele dingen (zoals de Britse verkiezingen). De verhaallijn is dan ook enorm aangepast, de families hebben bijvoorbeeld ruzie omdat de moeder van Julia omkwam bij een ongeluk waar de vader van Romeo bij betrokken was. Romeo’s vader was toen bovendien stoned. Behalve een raamwerk is er geen echt script. Het verhaal wordt op Twitter wel gespeeld door echte acteurs die een week of zes in de huis van hun karakter kruipen. Zij mogen relatief vrij met het verhaal omgaan zolang ze zich maar aan de achtergrondinformatie en het raamwerk houden.

Gaat dat volgen dus. Of niet natuurlijk. We leven immers in een vrij land maar ik ben benieuwd hoe en of ze hier aan hun eind gaan komen.