12 festivaltips waar je wat mee kunt

12 festivaltips waar je wat mee kunt

Het is al bijna juni. Dat betekent dat de grote zomerfestivals weer voor de deur staan! Ga je dit jaar voor het eerst naar zo’n festival en weet je niet hoe of wat óf ben je wel een veteraan maar kun je altijd tips gebruiken? Dat komt goed uit! Ik had namelijk tijd over en heb een handig lijstje met tips (de een wat  bruikbaarder dan de ander) in elkaar geknutseld!

Heb jij nog meer festivaltips? Drop ze dan in de comments!

Dit ook niet vergeten

Dit ook niet vergeten

1. Vergeet nou niets

Eerst maar even een open deur intrappen. Vergeet nou niks mee te nemen! Vergeet je tent niet (daar moet je in slapen), vergeet je slaapzak niet (anders is het zo koud), vergeet je geld en/of pinpas niet (je bent geen bedelaar), vergeet geen eten en drinken voor op de camping (alleen daar kun je geld besparen), vergeet geen zaklamp (het is verdomd donker ‘s nachts, zo schijnt).

Maak gewoon een checklistje voordat je je spullen bij elkaar veegt. Het helpt echt.

Ook niet zo'n goed idee

2. Maar neem ook niet teveel mee

Als de spullen die je meeneemt niet in een fatsoenlijke weekendtas passen, dan doe je iets verkeerd. Behalve de noodzakelijke dingen (zeg maar voor het slapen) hoef je echt niet al teveel mee te nemen. Een paar t-shirts en een broek of twee moet wel voldoende zijn. Ook voor de dames.

Face it: Je bent de hele dag in de buitenlucht, als het warm is ga je toch zweten. Als het regent word je toch vuil. Het heeft gewoon geen nut om drie outfits per dag mee te slepen. En nee, ook een spiegelreflexcamera, laptop, audio-installatie of je postzegelverzameling hoeven niet mee. Je gaat er toch niets mee doen en je loopt alleen de kans dat het gejat wordt.

3. Tentbeschermer

Een festival is een heel sociaal gebeuren. Iedereen gaat erheen om plezier te hebben toch hou je altijd mensen die net iets teveel bier drinken, baldadig worden en hun behoefte toch maar op je tent  doen. Lachen! Maar niet heus. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat iemand over je tent heen kotst.

Ik vertel het niet uit eigen ervaring maar kan me voorstellen dat het niet zo lekker is om je ondergepiste of -gekotste tent een dag later in te pakken.

Neem daarom een grondzeil voor je tent mee! Dat is niet alleen handig voor onder maar zeker ook voor over de tent. Ga maar na: Alle viezigheid komt niet op je tent maar gewoon op een zeil dat je na een paar dagen flink kamperen gewoon in de dichtstbijzijnde kliko dumpt. Oh ja, mocht je tent per ongeluk lek zijn dan houdt het ook water tegen.

"Maar ik had wel een slotje"

4. Je tent is nooit helemaal veilig

Ja, je kunt je tent beschermen tegen lekken of ander vocht maar het blijft gewoon een stukje polyester. Als mensen kwaad willen roven ze dat hele ding in drie minuten leeg.

Je hebt sloten voor je tent. Die haal je door de ritsen en dan kunnen de dieven inderdaad niet naar binnen via de rits maar heb je daar wat aan? Het zal de gelegenheidsdief wellicht even verder laten kijken maar aan de andere kant: Dat slot betekent misschien dat er iets te halen is.

En dan is het een kwestie van een schaartje of een mesje om gewoon even je stulpje leeg te plukken. Dan ben je dubbel de lul: Een kapotte tent en gestolen spullen.

Ben daarom wijs en neem overdag alles van waarde (zoals je mp3-speler, telefoon en natuurlijk portemonnee) mee naar het festivalterrein. Of beter nog: dump alles wat je niet op het terrein nodig hebt in een locker.

Voor als je water over hebt

5. Water is alles

Een mens bestaat voor 65% uit water. Toch is het handig om nog wat meer mee te nemen als ja naar een festival gaat. Je kunt er namelijk alles mee!

Behalve als (na)dorstlesser kun je het water op de festivalcamping bijvoorbeeld ook gebruiken om je gezicht (en andere lichaamsdelen) mee te wassen. Om gewoon onder te douchen (want de douches zijn toch altijd veel te druk) als je hem in een boom hangt. Het werkt zelfs als glijmiddel of om hardnekkige langslapers uit hun coma te wekken.

Je kunt natuurlijk een paar flessen van anderhalve liter met water vullen maar misschien is het handiger om bij een kampeerwinkel een waterzak of jerrycan van een liter of 10 te kopen. Zo één met een kek kraantje! Zit je gelijk het hele festival geramd.

6. Een fort bouwen

Extra haringen, touw, extra zeil (nog meer grondzeil dan), duct tape, een hamer, wat rechte stokken. Perfect materiaal om een fort mee te bouwen maar daarvoor schrijf ik het niet op.

Je kunt immers altijd tegen de situatie aanlopen dat je tent het niet helemaal lekker meer doet. Of dat  nu door natuurgeweld komt of door je buurman die in een zatte bui per ongeluk of je scheerlijnen is gestruikeld en in zijn val de hele tent heeft verpletterd, het is knap kut als je slaapplaats het niet meer doet. Neem daarom altijd materiaal mee waarmee je dat snel kunt fiksen.

Shit, iemand is erachter gekomen!

7. Privé toilet

Ha, festivaltoiletten. Ze zijn vies, stinken en er staat altijd een rij van een kilometer voor. Als je ergens voor thuis zou blijven, zouden het de wc’s wel zijn. Gelukkig is daar wat aan te doen. Gelukkig kun je jezelf een privé-wc toe-eigenen.

Neem daarvoor een hangslotje en een beetje fatsoenlijk, geplastificeerd, bordje met ‘defect’ erop mee. Zoek een mooie, rustige Dixi uit. Zet hem met het hangslotje op slot en hang het bordje op de deur. Totdat een medewerker onraad proef heb je dan gewoon een wc voor jezelf en iedereen die je vertrouwt. Regel er dan gelijk maar één op de camping en het festivalterrein.

Oh ja, als je dit doet en gezeik krijgt: It wasn’t me. Ik zeg alleen dat het kan, niet dat het moet. Komt trouwens bij dat veel festivals tegenwoordig toch iets luxer toiletten dan Dixies gebruiken.

(via BNN Kalender 2011)

Als je Jan Smeets bent, klim je gewoon on stage

8. Vriendenvinder die altijd werkt

Stel, je graat met een (grote) groep naar een festival. Dan kun je wachten op het moment dat je niet allemaal hetzelfde wilt zien. Maar hoe vind je elkaar daarna weer terug?

Natuurlijk, iedereen heeft een mobiele telefoon maar je zult altijd zien dat bellen niet de oplossing is. De één hoort en voelt zijn telefoon niet, bij de ander is de batterij leeg en de derde heeft T-Mobile en kan dus helemaal niet gebeld worden.

Gelukkig valt daar wat op te bedenken. Ook voor het tijdperk van de mobiele telefoon konden mensen elkaar gewoon vinden op zo’n groot terrein. De oplossing? Spreek een vaste plek af waar je altijd te vinden bent na een optreden dat je niet gezamenlijk bezocht. Bijvoorbeeld links aan de bar bij het hoofdpodium, maar een rustiger plek is misschien nog handiger.

Werkt dat niet, neem dan een herkenbaar object mee dat je in de lucht houdt zodat je altijd te herknnen ben. Een groot bord kan natuurlijk ook gewoon.

(via: BNN Kalender 2011)

9. Bescherm je oren

Je oren zijn kostbaar. Je hebt immers maar één paar. Neem dus altijd oordoppen mee naar een festival.

Niet alleen om je te beschermen tegen het enorme volume van de PA, nee misschien nog wel meer om nog een beetje fatsoenlijke nachtrust te krijgen. Als je geen zin hebt in het gelal van een verdwaalde hockeyclub, het gekreun van het stelletje twee tenten verderop of het gesnurk van je tentmaatje dan komen die dingen ook heel goed uit.

Oordopjes zijn gelukkig niet al te duur, je hebt al van die wegwerpdingen (en die gaan prima een heel festival mee) voor een paar euro. Eén tip, en dit zeg ik uit ervaring, als die oordopjes niet verdergaan dan zitten ze diep genoeg. Je wilt niet naar de EHBO omdat er een oordopje dwars zit…

Dit is echt een kutplek (foto: 3Voor12)

10. Kom niet te laat op de camping.

En ook niet te vroeg trouwens. Kom gewoon op tijd, dan kun je een ideaal plekje uitzoeken. Something that fits your needs.

Kom je te vroeg, dan heb je ongelooflijk veel ruimte maar loop je het risico dat jouw tentje of jullie tentjes ingebouwd worden door het achtste van OHVV. En die gasten wil je niet naast je hebben als je ‘s nachts toch ff die twee uurtjes slaap wilt pakken die je zo hard nodig hebt.

Maar ja, kom je te laat dan moet je jouw tentje ergens in een greppel gooien. Dat is de hel voor je rug of je moet ergens op camping 67B je tent wegzetten. Die camping is waarschijnlijk toch een kilometer of vijf lopen dus behalve als je topfit bent wil je dat ook niet.

Oh ja, als je zelf met het achtste van OHVV bent wil je misschien wel vroeg zijn. Anders zit je met zo’n lulligheidje dat je met elf tentjes verspreid over de camping zit. Zelfde geldt als je zo iemand bent die graag in een partytent bivakkeert.

En als je echt geen andere optie meer hebt...

11. Stay connected

Goed, op een meerdaags festival zul je je smartphone eigenlijk heel weinig nodig hebben maar wie kan tegenwoordig nog zonder dat ding? Twitteren moeten we, foto’s plaatsen, een tweetup regelen en natuurlijk en passant ook nog even je mail checken. Maar dan moet je batterij het wel blijven doen.

Aangezien de gemiddelde smartphone van tegenwoordig ongeveer vijf uur op een batterij doet kan dat nog wel eens een probleempje zijn. Gelukkig zijn er op ieder festival tegenwoordig wel plekken waar je het ding op kan laden maar dan zul je altijd zien dat je telefoon ergens ‘s nachts leegraakt. Terwijl jij natuurlijk net iets op Uitzending Gemist wil kijken in je tentje.

Dan komen apparaatjes als de Duracell My Pocket Charger of Duracell Instant Oplader handig van pas. Die dingetjes laden je telefoon op met behulp van een batterij in die dingen. De eerste is goedkoop maar daar moet je AA batterijen bijkopen, de tweede is wat duurder maar is zelf oplaadbaar.

12. Energiedrank!

Tijdens een festival word je altijd wel een beetje brak. Koffie kan dan heel fijn zijn maar als je, zoals ik, niet van koffie houdt dan is energiedrank misschien nog wel een beter idee om de dag mee te starten. Even twee blikjes erin en je staat weer helemaal strak!

Maar zoals altijd, overal waar te voor staat is niet goed. Zuip je dus niet ongans aan dat spul want dan krijg je allerlei nare effecten die je niet wil hebben. Dat heb je trouwens ook met bier, dus eeh. Dat dus.

Heb je al zin in de festivals gekregen inmiddels? Nog wat muzikale ondersteuning nodig? Check dan deze Spotify playlist van de XFM Top 100 Festival Anthems!